בשלו התנאים להסדרת מעמד הממונה על יישום חוק חופש המידע גם ברשויות המקומיות בישראל.
אף אחד לא היה רוצה לשחות במים עכורים. זו הסיבה שבשנים האחרונות השקיפות הופכת לדרישה בסיסית של האזרח כלפי מנהיגיו. המשכורת, הפגישות בלו"ז וההוצאות החריגות של חברי הכנסת והשרים מפורסמות באופן תדיר לעיני כל ומאפשרות לכלב השמירה של הדמוקרטיה לבצע את תפקידו כהלכה.
הופיע לראשונה ב דה מרקר בתאריך 6.06.2017
הגוף האמון על יישום חוק חופש המידע הינו "היחידה הממשלתית לחופש המידע" הכפופה למשרד המשפטים. לאחרונה היא אף השיקה אתר חדש שבאמצעותו ניתן להגיש בקשה באופן אינטראקטיבי וידידותי למשתמש. בנוסף, הוקמו בשנים האחרונות עמותות ומיזמים כמו "שקיפות בינלאומית", "התנועה לחופש המידע", "מאה ימים של שקיפות", "כנסת פתוחה" ועוד רבים וטובים שמשקיעים מזמנם וממרצם לטובת האזרח הקטן שמעוניין במידע אמין, זמין וברור.
לא מזמן התבשרנו כי הוסדר מעמדו של הממונה על העמדת מידע לציבור במשרדי הממשלה. בהסדרה נקבעו עוגנים רבים המגדירים מחדש את אורך כהונת הממונה, תנאי הסף למינוי וכן הליך בחירתו ותנאי שכרו. כאשר חוקי המשחק ברורים לכולם קל יותר לשחק, וגם התוצאות משתפרות. אין ספק שהסדרה זו תהווה משב רוח חיובי במסדרונות הממשלה.
כעת, נראה כי בשלו התנאים להסדרת מעמד הממונה על יישום חוק חופש המידע גם ברשויות המקומיות בישראל. כעת, מוטלת המשימה החשובה על בעלי תפקידים בכירים ברשות ללא הגדרה ברורה, תנאים מתאימים והכשרה מקצועית מספקת. במרבית הרשויות המקומיות הממונים הינם עובדי הרשויות ומרביתם עושים זאת בנוסף לתפקידם הרשמי.
אם אנו מעוניינים לקדם שקיפות, עלינו להקצות לכך את המשאבים ותשומת הלב הראויה לתחום כה חשוב. לא ניתן לקיים תהליך מקצועי שמשמש כשומר הסף של הדמוקרטיה מבלי שנקבעו לו סטנדרטים והושקעו בו משאבים מספקים. הרשויות המקומיות נמצאות בחזית השירות לאזרח ומתוך כך מהוות שחקן משמעותי באיכות חייו, מה שמגביר את הצורך במערכת מבוקרת.
אני קורא למשרד הפנים ולמרכז השלטון מקומי להרים את הכפפה ולהטמיע את המודל המוצלח של משרדי הממשלה גם ברשויות המקומיות. רק כך נוכל להבטיח לתושבינו ברשויות עתיד צלול יותר.
—
הכותב, יניב אפוטה, משמש כדובר המועצה המקומית ירוחם והממונה על יישום חוק חופש המידע ברשות המקומית ירוחם.