ארגון השקיפות הבינלאומי פרסם את מדד השחיתות לשנת 2015. ישראל נמצאת במקום ה-32, עלייה של חמישה מקומות מהדירוג לשנת 2014. דנמרק ראשונה ואחריה פינלנד ושבדיה עם הכי פחות שחיתות בעולם. המדינות המושחתות ביותר בעולם – סומליה וקוריאה הצפונית. בקרב מדינות ה-OECD ישראל עדיין מדורגת קרוב לסוף – 24 מתוך 34 המדינות החברות
הכתבה פורסמה באתר נענע 10 ביום רביעי 27.1.16. לחצו כאן לקריאת הכתבה באתר.
מצב השחיתות בישראל לא השתנה משמעותית בשנה האחרונה. ארגון השקיפות הבינלאומי פרסם היום (רביעי) את מדד השחיתות לשנת 2015. ישראל עלתה חמישה מקומות מהדירוג של שנה שעברה ונמצאת במקום ה-32.
עם זאת נראה כי העלייה בדירוג היא תוצאה של שינוי רף השחיתות במדינות אחרות. התוצאה שישראל קיבלה בדירוג דומה לתוצאות שקיבלה בשלוש השנים הקודמות. המדד מתייחס לתפיסה של שחיתות ציבורית בכל מדינה נתונה ומדרג את רמתה מ-0 (הכי מושחת) ל-100 (הכי נקי). ישראל קיבלה את הציון 61.
על פי המדד, המדינה הנקייה ביותר בעולם משחיתות היא דנמרק שקיבלה את הציון 91. אחריה נמצאות פינלנד, שבדיה, ניו זילנד, הולנד, נורבגיה, שווייץ, סינגפור, קנדה וגרמניה. ארצות הברית דורגה במקום ה-16.
את ישראל עוקפות מדינות כמו צ'ילה, בוצוואנה, בהוטן, קטאר. יחד עם זאת היא גם דורגה לפני מדינות מתקדמות כמו ספרד, קוריאה הדרומית, איטליה, יוון, צ'כיה, הונגריה, טורקיה ואחרות. בקרב מדינות ה-OECD ישראל מדורגת במקום ה-24 מתוך 34, כלומר בשליש התחתון של המדינות ומתחת לממוצע.
המדינה המושחתת ביותר בעולם, על פי המדד החדש, היא סומליה שקיבלה את הציון הלא מחמיא 8 מתוך 100. אחריה נמצאות קוריאה הצפונית של קים ג'ונג און, אפגניסטן, סודן, דרום סודן, אנגולה, לוב ועיראק. סוריה של אסד מדורגת במקום ה-154, איראן הגיעה למקום 130 הלא מחמיא עם ציון של 27 נקודות מתוך 100.
מנכ"לית שקיפות בינ"ל ישראל, יפעת זמיר: "לאחר שנה קשה, מבחינת חשיפת פרשיות שחיתות רבות בהן מעורבים ראש ממשלה לשעבר, שרים, ראשי רשויות ועובדי ציבור בכירים – אנו רואים את מיקומה הנמוך של ישראל ביחס למדינות ה-OECD – בשליש התחתון של מדד השחיתות.
"אני מצפה כי נושא המלחמה בשחיתות יעלה על סדר יומה של הממשלה. במקום זאת הממשלה ועימה הציבור עסוק בהצעות חוק שמנסים להציג את ארגוני החברה האזרחית כבלתי לגיטימיים. בעוד אלה, כמונו, פועלים בשקיפות למען ישראל שוויונית, הוגנת וחופשית, בשלל תחומי החיים. כולם חלק מליבה של החברה הדמוקרטית הישראלית, ומהווים קול עבור כל אדם בישראל".