דורגה במקום ה-32 במדד השחיתות העולמי, עלייה של 5 מקומות • בשליש התחתון במדינות ה-OECD • הכי מושחתת: אפגניסטן
הכתבה פורסמה באתר ישראל היום ביום רביעי 27.1.16. לחצו כאן לקריאת הכתבה באתר.
עלייה משמחת של חמישה שלבים לישראל במדד השחיתות העולמי לשנת 2015, שהתפרסם היום (רביעי). ישראל מדורגת במקום ה-32 מתוך 168 מדינות, עם הציון 61, זאת לאחר שסיימה את 2014 עם הציון 60, שהעניק לה את המקום ה-37. יחד עם זאת, בקרב מדינות ה-OECD ישראל מדורגת בשליש האחרון.
בקצה מדד השחיתות העולמי ממוקמת דנמרק ואחריה פינלנד, שבדיה וניו-זילנד, כאשר את המקומות האחרונים תופסות סומליה, צפון קוריאה ואפגניסטן. כאמור, בקרב החברות בארגון ה-OECD ממוקמת ישראל בשליש האחרון ומתחת לצ'ילה, אסטוניה ופולין. בקרב מדינות המזרח התיכון ואפריקה ממוקמת ישראל במקום השלישי מתוך 19 מדינות, אחרי קאטר ואיחוד האמירויות הערביות. את הרשימה סוגרות, עם ציונים נמוכים במיוחד, עיראק, לוב וסודאן.
"לאחר שנה קשה מבחינת חשיפת פרשיות שחיתות רבות בהן מעורבים ראש ממשלה לשעבר, שרים, ראשי רשויות ועובדי ציבור בכירים, אנו רואים את מיקומה הנמוך של ישראל ביחס למדינות ה-OECD – בשליש התחתון של מדד השחיתות", אמרה מנכ"לית "שקיפות בינלאומית ישראל", יפעת זמיר. היא הדגישה כי "אני מצפה כי נושא המלחמה בשחיתות יעלה על סדר יומה של הממשלה."
מדד השחיתות (CPI) מציג את היקפי השחיתות בסקטור הציבורי במבט השוואתי בעולם. המדד מתפרסם מדי שנה מאז 1995 ונחשב לכלי הנפוץ בעולם להערכה של שחיתות בסקטור הציבורי.
השנה סוקר המדד 168 מדינות ברחבי העולם ומשרטט תמונה מדאיגה: אף לא מדינה אחת זכתה לציון מושלם ומעל לשני שלישים מהמדינות הנסקרות קיבלו ציון הנמוך מ-50, כאשר הציון הממוצע הוא 43.
המדד מבוסס על ראיונות, סקרים והערכות של אנשי ונשות עסקים ומומחים במדינות הנבדקות ומחוצה להן, ומבוצע על ידי מיטב מכוני המחקר. טווח הציונים נע בין אפס ל-100, כאשר אפס מוענק למדינה הנתפשת כמושחתת ביותר ו-100 למדינה הנתפשת כנקייה משחיתות.
במסגרת בניית המדד נדרשו אותם מומחים להשיב על שאלות שונות, כמו למשל באיזו מידה המדינה ממגרת שחיתות? האם נתקלו במקרים שבהם אנשי ציבור עשו שימוש לרעה בכוחם ובסמכותם? כיצד מתנהלים הליכי מינוי במגזר הציבורי? מהו היחס כלפי חושפי שחיתויות במדינה? האם הם זוכים להגנה על ידי הרשויות? האם נבחרי הציבור עושים שימוש נכון בקופה הציבורית? ועוד.