למה שקיפות בזירה העסקית?
ערך השוק של החברות הגלובליות הגדולות בעולם עובר את ה- 14 טריליון דולר, סכום בלתי נתפס שמגמד אפילו את התוצר המקומי הגולמי הכולל של מדינות גוש היורו. חברות ענק אלו מניעות לא רק את הכלכלה העולמית, אלא גם יכולת השפעה בלתי מבוטלת על היציבות הפוליטית והחברתית במדינות בהן מקיימות פעילות עסקית. אף על פי כן, הציבור יודע מעט מאוד על התנהלותן של חברות אלו. הפעילות הכלכלית של החברות הגלובליות לא נותרת רק בתחומי מדינת האם ומתרחשת לעיתים במספר מדינות במקביל. כתוצאה מכך, למרביתן יש מבנה ארגוני מורכב, ובהעדר מחויבות הארגון לשקיפות מלאה קשה לרדת לעומקו.
קרא עוד
הסיכון להתרחשות מעשי שחיתות גובר בחסות תשתיות ארגוניות מסורבלות האטומות לביקורת חיצונית ומוסיפות על הקושי לזהות את היקף הפעילות של החברות. כוח ההשפעה שלהן משפיע על קשרם עם גורמים שלטוניים, אשר בהיעדר התנהלות פרוצדורלית תקינה ושקופה נופלים לא פעם תחת המושג המפוקפק "הון – שלטון" ומסכנים את עקרון שוויון החוק והתחרות החופשית.
התנהלות עסקית שקופה מטיבה הן עם החברה הגלובלית והן עם האזרחים שבסביבתם היא פועלת, משום שכל חברה שואבת בסופו של דבר את הלגיטימציה לקיומה מלקוחותיה – האזרחים. למרות זאת, חברות רבות עדיין פועלות "במחשכים" מבחינת חשיפת מידע על התנהלותן לציבור. חברות אלו, בין אם במכוון ובין אם לא, יוצרות כר פורה לתרבות של שחיתות שמחלחלת לא רק לתוך הארגון אלא גם החוצה, כלפי התרבות החברתית והפוליטית באזור בו הן פועלות.
המודעות לנושאי האתיקה הולכת וגוברת בשנים האחרונות. מדינות ה-G20 למשל התחייבו לבצע רפורמות שמטרתן לקדם את נושא השקיפות ולמנוע שימוש בלתי הולם בישויות משפטיות. אולם, למרות התפתחויות אלו רוב החברות הגלובליות עדיין שומרות את המידע אודות פעילותן הרחק מעינו של הציבור.