לפי המדד המפורסם מדי שנה, מדובר בירידה של 4 מקומות לעומת השנה שעברה. במקום הראשון נמצאת ניו זילנד ובמקומות האחרונים – דרום סודן, סוריה וסומליה
הכתבה פורסמה באתר 'חדשות 10' ביום רביעי 21.2.18 לחצו כאן על מנת לקריאת הכתבה באתר.
ארגון השקיפות הבין-לאומי "Transparency International" פרסם היום (רביעי) את מדד תפיסת השחיתות לשנת 2017. ישראל דורגה במקום ה-32 מבין 180 מדינות, וירדה ארבעה מקומות לעומת שנת 2016.
ישראל קיבלה את הציון 62, ובקרב 35 מדינות ה-OECD היא דורגה במקום ה-23. במקום הראשון בעולם נמצאת ניו זילנד עם הציון 89, ואחריה נמצאות דנמרק, פינלנד ונורבגיה. במקומות האחרונים נמצאות סוריה, דרום סודן וסומליה עם הציון 9 בלבד. הציון הממוצע למדינות שנבדקו הוא 43.
כאמור, המדד מדרג 180 מדינות לגביהן נקבע ציון ומיקום המבטאים את תפיסת השחיתות במגזר הציבורי. המדד בוחן 13 מקורות מידע מ-12 מכוני מחקר עצמאיים ובלתי תלויים בקביעת המתודולוגיה ונושאי המחקר בהם בחרו. מקורות המידע מומחים בתחומי המשילות, החברה האזרחית, כלכלה ומנהל עסקים. בחינת הממצאים נעשית באמצעות חוקרים באקדמיה, מומחים עולמיים ואנשי עסקים בתחומים הרלוונטיים.
כל מדינה נמדדה באותן שאלות על ידי 7-6 מכוני מחקר לפחות וישראל נבחנה על ידי שבעה מכוני מחקר. המומחים בחנו מספר היבטים, ביניהם יכולת הממשלה להתמודדות עם שחיתות, באיזו מידה המדינה ממגרת שחיתות; מנגנוני אכיפה אפקטיביים והעמדה אפקטיבית לדין פלילי של אנשי ציבור מושחתים; האם נתקלו במקרים שבהם אנשי ציבור עשו שימוש לרעה בכוחם ובסמכותם; האם נבחרי הציבור עושים שימוש נכון בקופה הציבורית, בהעברת כספי ציבור ושימוש בהם שלא כדין; שימוש במשרה הציבורית לתועלת אישית מבלי לשאת בתוצאות; נפוטיזם, מינוי קרובים ומקורבים במגזר הציבורי, האם ניתנת הגנה משפטית לחושפי שחיתויות במגזר הציבורי ולחוקרים המתריעים מפני מקרים של שוחד ושחיתות שוחד, הגנה על חופש העיתונות במדינה, שמירה על זכויות האזרח ועל מרחב הגישה של פעילי החברה האזרחית למידע במרחב הציבורי.
השופטת (בדימוס), נילי ארד, יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, ועו"ד חלי עולמי, מנכל"ית העמותה, מסרו: "ארגון TI העולמי נמצא בקשר מתמיד ובהידברות שוטפת עם סניפיו במדינות השונות. המסר אותו מבקש הארגון העולמי להנחיל הוא: " A WORLD WITHOUT CORRUPTION – עולם ללא שחיתות" ולאורו מתפרסם מדד תפיסת השחיתות העולמי מדי שנה, בעת ובעונה אחת, במדינות העולם. מדד ה – CPI מהוה אבן בוחן לתפישות השחיתות במגזר הציבורי ובקרב נבחרי ציבור. עם זאת, אין בו כדי לקבוע כי המדינה על כלל תושביה מושחתת. במסגרת זו של המדד, נמצאת תפישת השחיתות במדינת ישראל כפי שהיא נתפסת על ידי מומחים ואנשי עסקים במקורות המידע ומכוני המחקר, בבחינה של אמות מידה בינלאומיות. הפרסום בישראל של מדד תפישת השחיתות העולמי לשנת 2017 נעשה על ידי עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, במהלך פעילותנו השוטפת להגברת השקיפות במגזר הציבורי והעסקי בישראל וכאמצעי להתמודדות בשחיתות. ברוח זו נדרשת מכולנו הקפדה על השקיפות, על היושרה ועל חובת האחריות האישית בהגנה על רשויות אכיפת החוק, על עצמאות מערכת המשפט ועל תקשורת חופשית, תוך חתירה מתמדת ובלתי מתפשרת לביעור השחיתות במגזר הציבורי במדינת ישראל".