מדד השחיתות העולמי: ישראל במקום 34 (ערוץ 7, ינואר 2019)
הכתבה פורסמה באתר 'ערוץ 7' ביום ד 29.1.19 לחצו כאן על מנת לקריאת הכתבה באתר.
במדד 2017 דורגה ישראל במקום ה-32 מבין 180 מדינות עם ציון 62. ממצא זה מבטא ירידה קלה במיקום ישראל משנה שעברה.
ממוצע הציונים של ישראל בין השנים 2012 עד 2018 הינו בטווח 61-64 מתוך 100, ללא שיפור משמעותי.
בקרב 35 מדינות ה-OECD, ישראל מדורגת במקום ה-23 – מעט מעל השליש התחתון, ללא שינוי מן השנה שעברה.
חשוב להדגיש כי בדומה לשנה שעברה, אף לא מדינה אחת זכתה לציון המושלם של 100, גם לא לציון גבוה מ-90; כך גם הציון הממוצע למדינות שנבדקו נשאר זהה לשנה שעברה – ציון 43; כפי שהיה גם בשנה שעברה, עדיין למעלה משני שליש (כ-70%) מהמדינות הנסקרות קיבלו ציון הנמוך מ- 50 המצביע על תפיסת שחיתות חמורה באותן מדינות.
בשנת 2018, דנמרק חזרה למקום הראשון, אך למעשה היא נשארה עם אותו הציון שקיבלה בשנה שעברה (ציון 88), כאשר ניו-זילנד ירדה מהמקום הראשון למקום השני (עם ציון 87 לעומת 89 בשנה שעברה). אחריהן מדורגות פינלנד, סינגפור, שוודיה ושוויץ (כולן עם ציון 85, כאשר רק סינגפור ושווייץ שיפרו בנקודה אחת את ציונם לעומת שנה שעברה). בדיוק כפי שהיה בשנה שעברה, את המקומות האחרונים תופסות סוריה, דרום סודן וסומליה (עם ציון של 10 בלבד).
השופטת (בדימוס) נילי ארד, יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל ועו"ד חלי עולמי, מנכ"לית העמותה: "עמותת שקיפות בינלאומית ישראל מפרסמת מדי שנה את מדד תפישת השחיתות, שנערך ע"י הארגון העולמי TI. ברוח השאיפה לעולם ללא שחיתות פועלת עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, לקידום הערכים והנורמות של הגינות, שקיפות, שיוויון לכל, אחריותיות, הגינות וקידום מעורבות חברתית בהתמודדות עם תופעות של שחיתות. על יישום ערכים אלה והטמעתם, עלינו להתחייב כפרטים וכחברה בכלל הליכות חיינו ובקרב שליחי הציבור ונציגיו.
״על כולנו כאחד לעמוד על משמר עצמאות שומרי הסף ותקשורת חופשית שהם מתשתיות קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. זו חובתנו האזרחית והמוסרית לנהוג בהקפדה מתמדת על הערכים והנורמות של שקיפות, יושרה ואחריות אישית בהגנה על רשויות אכיפת החוק, על עצמאות מערכת המשפט ועל תקשורת חופשית״, אמרו השתיים.