עד כמה המגזר הציבורי בישראל מושחת? המדד העולמי מצביע על מגמה שלילית בשנת 2017 • ניו זילנד בצמרת, סוריה בתחתית
הכתבה פורסמה באתר 'ישראל היום' ביום רביעי 21.2.18 לחצו כאן על מנת לקריאת הכתבה באתר.
היום (רביעי) התפרסם ברחבי העולם מדד השחיתות לשנת 2017. המדד מתפרסם מטעם הארגון הבינלאומי Transparency International –TI הכולל למעלה מ-100 סניפים במדינות העולם. בישראל מתפרסם המדד באמצעות עמותת "שקיפות בינלאומית ישראל" שהיא עמותת בת של ארגון TI העולמי.
בשנת 2017 נמצאת בראש המדד ניו זילנד עם ציון מקסימלי של 89 ואחריה דנמרק, פינלנד ונורבגיה בהתאמה. את המקומות האחרונים המעידים על רמת שחיתות גבוהה תופסות סוריה, דרום סודן וסומליה עם ציון של 9 בלבד.
ישראל מדורגת במקום ה-32 מבין 180 מדינות, עם הציון 62. בכך ירדה ישראל ממיקומה במדד 2016 מן המקום ה-28 מבין 176 מדינות, בשנה שעברה קיבלה ישראל את הציון 64.
בקרב 35 מדינות ה-OECD ישראל מדורגת במקום ה-23 – מעט מעל השליש התחתון. באופן יחסי אין שינוי בדירוג זה מהדירוג של ישראל בשנת 2016, כאשר דורגה במקום ה-22 מבין 34 מדינות.
בניגוד לשנים קודמות אף לא מדינה אחת זכתה לציון מושלם של 100, גם לא לציון גבוה מ-90; יותר מ- 10 מדינות מפותחות ירדו בציוניהן. הציון הממוצע למדינות שנבדקו הוא 43, למעלה משני שליש מהמדינות הנסקרות קיבלו ציון הנמוך מ- 50 המצביע על תפיסת שחיתות חמורה באותן מדינות.
עו"ד חלי עולמי, מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל התייחסה לציון ולמיקום של מדינת ישראל, "ארגון TI העולמי נמצא בקשר מתמיד ובהידברות שוטפת עם סניפיו במדינות השונות. המסר אותו מבקש הארגון העולמי להנחיל הוא: 'עולם ללא שחיתות', לאורו מתפרסם מדד תפיסת השחיתות העולמי מדי שנה, בעת ובעונה אחת, במדינות העולם. נדרשת מכולנו הקפדה על השקיפות, על היושרה ועל חובת האחריות האישית בהגנה על רשויות אכיפת החוק, על עצמאות מערכת המשפט ועל תקשורת חופשית, תוך חתירה מתמדת ובלתי מתפשרת לביעור השחיתות במגזר הציבורי במדינת ישראל."