מתודולוגיה
מדד תפישת השחיתות העולמי CPI- Corruption Perceptions Index 2017 מתקיים מדי שנה מאז 1995. המדד מתפרסם על ידי הארגון הבינלאומי Transparency International – IT והכולל למעלה -100 סניפים במדינות העולם, ובהם עמותת "שקיפות בינלאומית ישראל".
במדד CPI 2017 כלולות 180 מדינות ברחבי העולם לגביהם נקבעו ציון ומיקום המבטאים את תפישת השחיתות במגזר ציבורי, כפי שקבעו על ידי 13 מקורות מידע מ-12 מכוני מחקר עצמאיים ובלתי תלויים, בקביעת המתודולוגיה ונושאי המחקר בהם בחרו, ושהם בעלי מומחיות בתחומי המשילות, החברה האזרחית, כלכלה ומינהל עסקים. בחינת הממצאים נעשית באמצעות חוקרים באקדמיה, מומחים עולמיים ואנשי עסקים בתחומים אלה במכוני המחקר ובמדינות הנבדקות.
בחירת מקורות המידע:
מדד תפישת השחיתות הוא מדד מצרפי, המחבר נתונים ממספר מקורות שונים. כל מקור מידע חייב לעמוד בקריטריונים הבאים על מנת להתאים כמקור למדד:
- מכמת תפישות של שחיתות במגזר הציבורי.
- מבוסס על מתודולוגיה אמינה ותקפה, המעניקה ציונים ומדרגת מדינות מרובות על פי אותו קנה מידה.
- נערך על ידי מכון מחקר אמין ושצפוי כי יחזור על הבדיקה באופן קבוע.
- מאפשר שונות מספקת של ציונים על מנת להבחין בין המדינות.
- כל מדינה נבדקת על ידי 6 – 7 מכוני מחקר לפחות, והתכלול הסופי של הממצאים נעשה על ידי מומחים חיצוניים ל-TI.
להלן פירוט 7 מכוני המחקר אשר מדדו את ישראל:
- Bertelsmann Stiftung Sustainable Governance Indicators 2017 – קרן ברטלסמן אשר מפעילה את מדד SGI.
נוסדה בשנת 1977 כקרן פרטית. כמכון חשיבה פועלת הקרן לשיפור החינוך, לקידום מערכת כלכלית הוגנת ויעילה, מערכת בריאות מונעת, חברה אזרחית מעורבת והבנה בינלאומית גדולה יותר. קרן ברטלסמן היא עצמאית ולא מפלגתית. היא מעצבת, משיקה ומפעילה פרויקטים משלה. מדד ממשל בר קיימא (SGI) בוחן את הממשל וקביעת המדיניות בכל המדינות החברות ב- OECD והאיחוד האירופי, על מנת להעריך את הצורך והיכולת לביצוע רפורמות בכל מדינה. המדדים מחושבים באמצעות נתונים כמותיים מארגונים בינלאומיים ולאחר מכן עוברים הערכות איכותניות על ידי מומחים מוכרים במדינה.
מדדSGI ממשל בר קיימא – בוחן את הממשל וקביעת המדיניות בכל המדינות החברות ב- OECD והאיחוד האירופי, על מנת להעריך את הצורך והיכולת לביצוע רפורמות בכל מדינה. המדדים מחושבים באמצעות נתונים כמותיים מארגונים בינלאומיים ולאחר מכן עוברים הערכות איכותניות על ידי מומחים מוכרים במדינה.
- Economist Intelligence Unit Country Risk Service 2017 – EIU – הוקם בשנת 1946 כגוף המחקר לעיתון 'האקונומיסט'. מאז, גדל והפך לחברת מחקר וייעוץ גלובלית שמייצרת מודיעין עסקי לקובעי מדיניות ברחבי העולם. 650 עובדים במשרה מלאה ומנתחי מידע נלווים עובדים במעל 200 מדינות/טריטוריות. דירוגי סיכון המדינה נועדו לספק ניתוח מתוזמן ומעמיק לסיכוני החשיפה הפיננסית בלמעלה מ-140 מדינות. ה-EIU מסתמך על צוותי מומחים הממוקמים בעיקר בלונדון (אך גם בנ"י הונג קונג, בייג'ין ושנחאי) שנתמכים על ידי רשת גלובלית של מומחים בכל מדינה. כל אנליסט מנתח עד שתיים או שלוש מדינות/טריטוריות. הדיווחים הכלכליים והפוליטיים המיוצרים על ידי האנליסטים של ה-EIU חשופים לתהליך בדיקה וביקורת קפדנית לפני הפרסום.
- Global Insights Business Conditions and Risk Indicators 2016 – בשנת 1959 נוסדה IHS חברת מידע גלובלית המעסיקה יותר מ-5,100 עובדים בלמעלה מ-30 מדינות ברחבי העולם. היא מספקת מגוון רחב של שירותים מקוונים ביניהם מאקרו-כלכלה, סיכון מדיני וניתוח מגזר פרטי. מערכת דירוג סיכון המדינה של GI פועלת מאז שנת 1999 ומספקת ניתוח של שישה גורמים בסביבת הסיכון של 204 מדינות/טריטוריות. ששת הגורמים הינם סיכונים פוליטיים, כלכליים, משפטיים, מערכות מס, סיכונים תפעוליים וסיכונים ביטחוניים. ציון סיכון השחיתות בשימוש במדד ה-CPI ניזון במידה רבה מההערכה של סיכונים תפעוליים, אך גם בונה על תובנות של המומחים במדינה בניתוח תחומים אחרים של סיכון.
- IMD World Competitiveness Yearbook 2017 – הוא בית ספר לעסקים מהנחשבים בעולם, עם מומחיות בפיתוח מנהיגים העולמיים. ספר התחרות השנתי (WCY) מודד את רכיב התחרותיות במדינה ובכך מדרג ובוחן כיצד אקלים סוציו- פוליטי וכלכלי משפיע על תחרותיות בין חברות עסקיות. המדד משתמש ב-333 קריטריונים במטרה להשיג תמונה רב גונית של תחרותיות במדינה. הספר כולל במידה רבה נתונים קשיחים, אבל גם סקר של אנשי עסקים בכירים מובילים, אשר יחד, משקפים חתך של הקהילה הארגונית של החברות. IMD קורא לחברות זרות ומקומיות הפועלות במשק נתון, ברמה המדינית והפרטית, להגיב בסקר כדי להוסיף נקודת מבט בינלאומית על סביבה מקומית. עובד בשיתוף פעולה עם 57 מכונים מסביב לעולם כדי להבטיח את תוקפם ואת הרלוונטיות של נתוניו.
- Political Risk Services (PRS) International Country Risk Guide 2017 – מבוסס באזור סירקיוז, ניו יורק, מאז הקמתו בשנת 1979, ה-PRS התמקדו באופן עקבי בניתוח סיכונים פוליטיים. על בסיס חודשי מאז 1980, ה-ICRG (International Country Risk Guide ) הפיק דירוגי סיכון פוליטיים, כלכליים ופיננסיים למדינות/טריטוריות חשובות לעסקים בינלאומיים. ה-ICRG מנטר בימים אלו 140 מדינות / טריטוריות. דירוגי ICRG מהווים בסיס למערכת התראה מוקדמת להזדמנויות וסיכונים בכל מדינה ומדינה.
- World Economic Forum Executive Opinion Survey (EOS) 2017 – הפורום הכלכלי העולמי הוא ארגון בינלאומי עצמאי המחויב לשיפור מצבו של העולם על ידי שיתוף פעולה בין עסקים, פוליטיקה, אקדמיה ומנהיגים חברתיים אחרים, כדי לעצב את סדר היום גלובלי, אזורי ותעשייתי. הפורום התאגד כעמותה שלא למטרות רווח ב-1971 ובסיסו בג'נבה, שוויץ . הפורום אינו בעל אינטרסים פוליטיים, מפלגתיים או לאומיים. ה- EOS הוא הסקר השנתי של ה'פורום הכלכלי העולמי' שנעשה באמצעות אנשי עסקים בכירים. הסקר התפתח במשך הזמן באיתור נתונים חדשים וחיוניים למדד התחרותיות העולמי (GCI) ואינדקסים אחרים בפורום.
- Varieties of Democracy Project 2016 – אחד מארגוני איסוף הנתונים והמחקר בנושאי מדעי החברה המובילים והגדולים בעולם. שת"פ של יותר מ-50 מדענים, אנשי מחקר ואקדמיה, בהובלת המחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת גוטנבורג שבשוודיה ומכון "קלוג" באוניברסיטת נוטרה-דאם שבארה"ב. הארגון מתמקד בניתוח של מגוון שיטות המשטר הדמוקרטיות שפועלות כיום בעולם, מתוך ההבנה שדמוקרטיה היא לא רק שיטת הבחירה, אלא עולם מורכב של יחסי אזרח-שלטון.